Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Παγκόσμια Κοινότητα και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησαν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ΠαιδιούΗ Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού επικυρώθηκε από όλα τα κράτη του κόσμου. Οι μόνες χώρες, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει, είναι οι ΗΠΑ και η Σομαλία. Στην Ελλάδα επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελείται από 54 άρθρα και καλύπτουν όλα τα δικαιώματα ενός παιδιού. Τα δικαιώματα των παιδιών χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Δυστυχώς, όμως, σε πολλές χώρες του κόσμου τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται. Πολλά παιδιά ανά τον κόσμο υποφέρουν από τη φτώχεια, τη παιδική βία, στερούνται τη σχολική εκπαίδευση, σκοτώνονται στους πολέμους και από ασθένειες, γίνονται θύματα των κυκλωμάτων της εμπορίας ανθρώπων, διακίνησης ναρκωτικών και εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.

Με τη βοήθεια της UNICEF διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκστρατείες για τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Παιδιών και για ότι είναι σχετικό με τα παιδιά, όπως ο εμβολιασμός και ο θηλασμός.